Tráviace enzýmy sú proteíny, ktoré regulujú proces trávenia a „rozkladajú“ požité potraviny na dostatočne malé na to, aby sa dokázali vstrebať do krvného obehu.
Na základe tejto teórie sa dá predpokladať, že ak doplníme do organizmu potrebné enzýmy napomáhajúce k rozkladu tukov, sacharidov a bielkovín, podporí sa tým zdravé trávenie a zmiernia sa príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS).
V ľudskom tele funguje na stovky rôznych enzýmov, tu je zopár príkladov:
Lipáza– skupina enzýmov, ktoré pomáhajú tráviť tuky v čreve
Amyláza– premieňa škroby na cukry, nachádza sa napríklad v slinách
Trypsín– rozkladá bielkoviny na aminokyseliny
Laktáza– v tenkom čreve rozkladá laktózu na glukózu a galaktózu
Veľa pacientov užíva lieky na IBS aj keď neposkytujú úľavu preto lekári doporučujú aj zmenu štýlu života ako doplňujúcu formu liečby. Zmeny samozrejme zahŕňajú pohyb, zníženie stresu a v neposlednom rade úpravu stravy.
Predtým než sa rozhodnete užiť nejaké enzýmy môžete si vybrať z dvoch možností: buď sa zameriate na doplnky výživy alebo priamo na ovocie alebo zeleninu. Pri IBS je vhodné uprednostniť pitie štiav aby sa látky vstrebali do organizmu čo najlepšie a najrýchlejšie.
Medzi ovocie obsahujúce enzýmy patria:
Ananás– bromelaín obsiahnutý v ananáse pôsobí hojivo na poškodené tkanivo preto ho zaraďte do jedálnička a šťavu z neho pite čo najčastejšie
Papája– papaín rozkladá proteíny na aminokyseliny, ktoré sú dôležité pre mnoho základných procesov v organizme
Špargľa– glutatión peroxidázu naše telo používa na tvorbu antioxidantov, ktoré bojujú proti rakovine, konzumácia špargle sa doporučuje v surovom stave
Kiwi – actinidín je enzým, ktorý štiepi proteíny a tým umožňujú ich ľahšie vstrebávanie v tráviacom trakte
Mango– amylázu, ktorá rozkladá sacharidy zo škrobu na jednoduchšie cukry ako je glukóza a maltóza obsahuje zrelé a sladké mango